Farisa Roslan
NellyGhostly
Follow


Welcome to my blog !
-Nurul Farisa Binti Roslan-
-Almost 20 y/o-
-Sarcastic yet funny-
twitter:@nfrjpg
ig:@_nllyghstly_

© Skin by Ken Eriksen basecodes by atiqah jaidin. Image from . Do tell me if I do not credit yours.
" A gift from a special friend . "
Thursday, 25 February 2016 | 1 Comments

♡ Welcome to Farisa Roslan's Blog N Δ F I S Δ ♡

♡ Don't forget to follow me after read my post. ♡

♡ Please watch your attitude over here.Thanks ♡


Assalamualaikum & selamat sejahtera to the all lovelies lol haha . Alhamdulilah harini masih lagi sihat walafiat & diharapkan yang lain pon baik-baik sahaja . On my 17th befday on 29 0f June , my best friend , my best listener , my best partner in crime ,and all of the best about her was give me a book . Her name is Nur Hannan Marhain binti Omar . Yeah , dia mmg gadis melayu yg
cukup ayu gitu dan menjaga batas agamanya . Buku yg dia bagi tu bertajuk " Bawa Hatimu Kepada Tuhan " karya oleh Ustaz Amaluddin Mohd Napiah . It is an islamic book . Well eventho I was bornt as a Muslim but surely ilmu I sbg org Islam masih tidak mencukupi so i love to read this kind of book . On the other way , she also help me to become a better muslim . Alhamdulilah may Allah bless her always .

What I want to share today is buku ini ada 60 chapters and now i dkt chapter 37 yg membincangkan topik mengenai Bertaubatlah Dengan Sempurna Agar Merdeka Daripada Dosa . Nice yeah ? Selama ini kita ingat taubat tu just like okayh insaf , then buat solat sunat taubat , mnyesal & berazam takkan buat dosa tu lagi . Sebenarnya , ada benda yg lebih mendalam mengenai taubat ini .
Ada satu petikan menarik perhatian saya . Apa pandangan anda berkenaan seorang pesakit yang meninggalkan tabiat minum arak hanya setelah doktor memberitahunya , kalau dia mahu segera sembuh , daripada penyakit kronik yang bakal memudaratkannya , maka hendaklah
dia berhenti segera daripada minum arak ? Lalu , serta-merta dia meninggalkan arak yang sekian lama menjadi kegilaannya kerana mahu cepat sembuh . Apakah berhentinya dia daripada minum arak itu dikira sebagai taubat ? Tidak sama sekali . Itu bukan taubat namanya .

Bukan taubat namanya seseorang yang meninggalkan tabiat zina ( persetubuhan luar nikah ) hanya setelah dia sedar yang dirinya sudah dihinggapi AIDS , atau dijangkiti olehnya  atau lain-lain penyakit kelamin . Bukan taubat namanya bagi seorang anak yang berhenti menderhakai kedua-dua ibu bapanya dan kononnya menyesali penderhakaannya selama ini semata-mata kerana orang tuanya
itu mengancam untuk menghalang harta pusaka ( warisan keluarga ) daripadanya .  ( Sebenarnya pnjang lagi but i short it ) . Sekali lagi , penyesalan serupa ini bukan taubat namanya kerana ia amat jelas bermotifkan " keduniaan " .

Justeru , taubat yg sempurna lagi diterima Allah hanyalah taubat yang membawa maksud memerdeka dan membebaskan diri daripada belenggu dosa , sungguh-sungguh menyesal serta berazam untuk tidak mengulanginya lagi sampai bila-bila , seterusnya dilakukan semata-mata kerana dan untuk Allah S.W.T lantaran tamakkan pahalaNya dan takutkan hukumanNya . Apapun , pentingnya bertaubat itu agar dapat kita melaksanakn ibadah kepada Allah dengan sesempurnanya . Semoga Allah melindungi kita semua daripada azab api neraka-Nya dan menempatkan kita di syurga-Nya . Yg penting , kejarkan akhirat dahulu , dunia akan kejarkan kita kembali . Jikalau kita kejarkan dunia dahulu , akhirat belum tentukan lagi . Sekian .

This is the book yg i maksudkan yer . :)

Labels: , , , , ,